Innovation Team – Consultanță Facilități Fiscale

Facilități fiscale cercetare

Facilități fiscale pentru îmbunătățirea rezultatului financiar

Facilități fiscale

Context

Din 2016, există o lege, însoțită de norme de aplicare, ce permite companiilor românești implicate în activități de dezvoltare să beneficieze de facilități fiscale. De ce este interesantă această deducere? Deoarece permite o îmbunătățire semnificativă a profitului net al companiilor. Poate că vi se pare că 8% din cheltuielile efectuate în activitățile eligibile este puțin. Aflați că există companii care, având un volum mare de activități de acest tip, plătesc 0 impozit pe profit, datorită aplicării acestei deduceri. Beneficiul poate fi crescut și prin depunerea unei declarații retroactive.

Care este profilul companiilor care aplică aceste facilități fiscale?

În general, acestea sunt întreprinderi mari sau mijlocii care au activități industriale/producție. Acest lucru se datorează includerii acestor activități de dezvoltare în activitățile eligibile. În plus, o mare parte din activitatea de dezvoltare a produsului îndeplinește criteriile internaționale de eligibilitate.

Există și companii care aleg “prudența”. Deși angajații lor beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe venit (desfășoară activități eligibile, conform regulilor), se tem să aplice deducerea suplimentară a cheltuielilor de cercetare și dezvoltare. Trebuie remarcat faptul că cele două facilități fiscale se aplică în mod diferit. Prima (scutirea de la impozitul pe venit de cercetători / informaticieni) este o facilitate acordată persoanelor fizice, în timp ce a doua este acordat persoanelor juridice. Neaplicarea deducerii suplimentare pentru cheltuielile eligibile “văduvește” companiile de fonduri ce pot fi apoi redirecționate către domeniile prioritare ale companiilor.

O altă concepție greșită despre deducere este că societatea are nevoie de un departament de cercetare / centru R&D, în care să desfășoare activități de dezvoltare. Ei bine, asta este complet greșit. În conformitate cu normele legale, singura condiție aplicată companiilor este ca acestea să fie supuse impozitului pe profit. La care se adaugă, desigur, condiția de eligibilitate a activităților. În ceea ce privește propria inițiativă/proiecte “sub contract”, normele de aplicare prevăd că rezultatele cercetării pot fi, de asemenea, exploatate prin vânzare. Astfel, nu există nicio restricție privind sursa de finanțare pentru activitatea desfășurată. Aceasta poate fi internă (capital propriu) sau externă (comandă client).

Aproximativ 400 de companii beneficiază deja facilități fiscale pentru cercetare aplicabile la impozitul pe profit. Sumele economisite se ridică până la 2 milione de euro, pentru fiecare an fiscal. 

Principalele etape operaționale care trebuie parcurse pentru a beneficia de această deducere sunt:

Acest articol a fost publicat inițial aici.