Innovation Team – Consultanță Facilități Fiscale

Facilități fiscale cercetare

Pillar 2 și deducerea suplimentară a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare

Pillar 2 și deducerea suplimentară a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare

Globe/ Pillar 2


Începând cu 1 ianuarie 2024, companiile ce aparțin unui grup ce realizează o CA mai mare de 750 M€ în doi dintre ultimii 4 ani vor fi supuse unei cote de impozit minim efectiv pe profit la nivel global, de 15%.
Două situaţii vor fi posibile:
• Companiile din România vor plăti impozitul pe profit de 15%.
• Regularizarea de impozit pe profit se va realiza la nivel de grup.

OCDE a elaborat modele de calcul specifice pentru a se asigura că această rată minimă se aplică pe baza veniturilor ajustate din investiții în personal sau în echipamente.
În cazul în care facilitatea fiscală pentru cercetare dezvoltare rămâne o deducere suplimentară a cheltuielilor de R&D din rezultatul pe profit, companiile din România care doresc să aplice această facilitate fiscală vor avea un beneficiu limitat.

Ce impact asupra deducerilor fiscale?

Chiar dacă în România cota de impozitare este de 16%, datorită unor deduceri suplimentare (precum deducerea pentru activitățile de cercetare-dezvoltare) sau a orice altă reducere de impozit bazată pe profit, cota efectivă poate coborî chiar sub acest nivel minim de 15%, așa cum vedem în exemplul următor.

 

În acest mod, cu acest mecanism OCDE, compania va plăti un impozit suplimentar de 9% pentru a reveni la rata efectivă minimă de 15%.

SoluȚia pentru ca deducerile fiscale sĂ nu fie impactate de pillar 2

 

Pentru ca societăţile din România ce vor fi supuse regimului de taxare Pillar 2 să poată beneficia în continuare de facilităţile fiscale pentru R&D ce au un impact asupra impozitului pe profit, va fi necesară transformarea deducerii suplimentare a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare în credit fiscal rambursabil, un credit fiscal rambursabil fiind considerat venit Globe.

Astfel, documentul citat menționează (Pag. 17 & Pag. 66) :

Qualified Refundable Tax Credits shall be treated as income in the computation of GloBE Income or Loss of a Constituent Entity. Non-Qualified Refundable Tax Credits shall not be treated as income in the computation of GloBE Income or Loss of a Constituent Entity.

Qualified Refundable Tax Credit means a refundable tax credit designed in a way such that it must be paid as cash or available as cash equivalents within four years from when a Constituent Entity satisfies the conditions for receiving the credit under the laws of the jurisdiction granting the credit. A tax credit that is refundable in part is a Qualified Refundable Tax Credit to the extent it must be paid as cash or available as cash equivalents within four years from when a Constituent Entity satisfies the conditions for receiving the credit under the laws of the jurisdiction granting the credit. A Qualified Refundable Tax Credit does not include any amount of tax creditable or refundable pursuant to a Qualified Imputation Tax or a Disqualified Refundable Imputation Tax.

Astfel, calculul prezentat în tabelul precedent ar deveni :

Mai multe detalii despre această soluţie aici.